FAIR-MediaSind cere Coalitiei PSD-ALDE sa elimine Declaratia 600, care conduce la diminuarea veniturilor artistilor, jurnalistilor si altor categorii profesionale

Data publicarii: 20-01-2018 | Economie

Federatia Cultura si Mass-Media FAIR-MediaSind solicita coalitiei aflate la putere, precum si premierului desemnat, Viorica Dancila, sa retraga, în regim de urgenta, Ordonanta nr. 27/2017, pentru adoptarea unor masuri fiscal-bugetare, întrucât aceasta afecteaza în mod dramatic veniturile artistilor, jurnalistilor, cadrelor didactice, dar si ale altor categorii profesionale, conform unui comunicat remis, vineri, AGERPRES.

"Acest act normativ, adoptat fara consultarea partenerilor sindicali, conduce la diminuarea cu 35% a veniturilor acelor persoane care au obtinut în anul 2017, sau care estimeaza ca vor obtine în anul 2018, alte venituri decât cele consemnate în contractul individual de munca, iar acestea sunt mai mari decât 12 salarii minime pe economie (22.800 lei). Potrivit amintitei ordonante, aceste persoane sunt obligate sa depuna, pâna la 31 ianuarie 2018, Declaratia 600, având astfel de platit, pe lânga impozitul pe venit (în cuantum de 10%), si CAS, reprezentând 25% din sumele declarate, dar si CASS 10%. Practic, se recurge la o dubla impozitare a acestor salariati care platesc amintitele contributii în cadrul contractelor individuale de munca, ei beneficiind de aceleasi servicii medicale, precum si o triplare a contributiilor în cazul persoanelor fara venituri si care doresc accesarea sistemului de stat privind serviciile medicale", se mentioneaza în comunicat.

FAIR-MediaSind considera ca ultimele modificari aduse la Codului Fiscal prin OUG 27/ 2017 vor afecta, în mod grav, pe toate acele persoane care îsi completeaza veniturile, prestând si alte activitati pe lânga locul de munca. Cei mai afectati, desigur, vor fi artistii si jurnalistii care, în mod frecvent, sunt platiti în baza contractelor de drepturi de autor si a contractelor de prestari servicii.

"În cazul în care Puterea va refuza sa tina cont de solicitarea FAIR-MediaSind de a se elimina aceste prevederi legislative abuzive, ne vedem obligati sa demaram actiuni de protest, atât în tara, cât si pe plan international", precizeaza reprezentantii federatiei.

Persoanele fizice care au obtinut venituri extra-salariale cumulate de minim 22.800 lei în 2017 trebuie sa depuna, pâna la 31 ianuarie, Declaratia 600, document care vizeaza obligatiile referitoare la contributiile sociale, respectiv contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate.

Radu Derscariu, director la compania de consultanta Deloitte România, a precizat ca persoanele fizice care au alte tipuri de venituri în afara de salarii (cum sunt activitati independente(PFA/PFI), drepturi de autor, investitii (dividende, dobânzi, câstiguri de capital etc.), cedarea folosintei bunurilor, asocierea cu o persoana juridica, agricultura, piscicultura, alte surse) vor avea obligatia de a declara si plati cel putin contributia de asigurari de sanatate (CASS) daca au depasit în anul anterior (2017, în cazul nostru) plafonul de 12 salarii minime, însa stabilirea plafonului este simpla doar în aparenta.

Potrivit acestuia, calculul se face fara a lua în considerare salariile. De altfel, obtinerea sau nu a salariilor nu mai reprezinta un criteriu pentru obligatiile referitoare la contributii sociale, asa cum se întâmpla în trecut când pentru anumite venituri, de exemplu din dividende, nu se datora contributia de sanatate daca persoana fizica era salariata.

Veniturile care se iau în calcul la verificarea plafonului sunt: venitul net din activitati independente, venitul brut din asocieri cu persoane juridice, venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, venitul/câstigul din investitii, venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura si venitul brut/venitul impozabil din alte surse.

Dupa ce au fost identificate toate veniturile extra salariale, se constata daca venitul cumulat obtinut în anul precedent (cel din 2017 pentru declaratia din 2018) depaseste plafonul de 12 salarii minime brute, respectiv 22.800 lei (1.900 lei x 12 luni), precizeaza consultantul fiscal.

"De exemplu, în cazul activitatilor independente, plafonul se stabileste prin scaderea cheltuielilor deductibile din venitul brut, iar în cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor si al celor din proprietate intelectuala prin scaderea cotei forfetare (de 40%) din venitul brut", a explicat Radu Descariu.

Daca în urma calculului efectuat prin adunarea tuturor surselor, venitul obtinut în anul 2017 este mai mare de 22.800 lei, persoanele fizice trebuie sa depuna declaratia 600 si datoreaza obligatoriu cel putin CASS de 10% la salariul minim pe economie de 1.900 lei. În caz contrar, respectiv daca veniturile realizate în 2017 se afla sub plafonul mentionat, contribuabilii nu vor avea obligatia sa depuna declaratia 600 si nu vor datora contributii sociale în 2018.

Ulterior depunerii declaratiei 600 la Administratia Financiara vor primi decizia de impunere pentru o suma de 2.280 lei/an, având obligatia de a efectua plati trimestriale de 570 lei (190 lei/luna x 3 luni), conform termenelor stabilite de legiuitor, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 25 decembrie.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: